Kívánságerő

A kívánságerő fejlesztésének ősi módszerei

“Yogastha Kuru Karmani – Gyakorlod a jógát, mielőtt cselekednél.” Ezt a javaslatot adja Krishna Arjunának a hinduk szent könyvében, a Bhagavad Gítában. Ebben az esetben a jóga nem az ászanákat jelenti, hiszen azok csak a 15. században megjelenő Hatha Yoga Pradipika könyv időszakában váltak népszerűvé, míg a Bhagavad Gíta keletkezését az ie. 4.-3. századra datálják. Miről van valójába szó? Mielőtt cselekednél, kerülj egy mély, nyugodt, meditatív állapotba. Ebben az esetben összhangba kerülsz önmagaddal és a természettel, így az ezt követő cselekedeted mindenki javát szolgáló és sikeres lesz. Ebben a nyugodt állapotban lehetőséged van egy jövőbeni esemény bekövetkeztét befolyásolni, ezt nevezik Sankalp Shaktinak, vagyis kívánságerőnek. Az egyik titka a kívánságerőnek, hogy a jövőbeni eseményt úgy kell elképzelni, mint ami már bekövetkezett.

A kívánságerő használata a magyar sámánizmusban

A magyarok egyik legősibb rítusa a „szer” volt, melynek során egymás kezét megfogva egy tűz, egy fa vagy egy szent hely körül kört alkotva álltak, elméjüket lenyugtatták és szívüket megnyitották az egyetemes szeretet felé. Ebben az állapotban létrehozott kívánsággal programozták a jövőbeni eseményeket. A „szer” gyakorlata világít rá a kívánságerő használatának másik titkára, hogy azt csak nyitott és szeretetteljes szívvel szabad végezni. Ha a szeretet nincs jelen, a kívánságunk nem kapja meg a kozmikus támogatást. Ne feledjük, hogy az egész teremtés a szeretet által lett alkotva és ezért ez a leghatalmasabb erő.

Maga a “szer” főnév sokszor fordul elő a szavainkban, visszautalva annak eredeti jelentésére, pl.: szertartás, vagy ha valakiben nem alakult ki a benső összhang, akkor az szer-telen, de ide sorolható még a szer-etet és a szer-elem szavunk is. Minél nagyobb volt a szer-en való résztvevők száma, annál nagyobb erejű volt a szer, annál jobb eszköz volt a kezükben a jövő meghatározására. Erre utal a szer-szám kifejezésünk is.

A jóganidra a kívánságerő használatának egyik eszköze

A jóganidra gyakorlások alkalmával gyakran használjuk a kívánságerőt. Miután egy kellemes ellazult állapotba kerülünk, háromszor elismételjük a kívánságunkat, majd a gyakorlat végén ugyanezt megismételjük. Minél mélyebb az ellazulásunk, annál tökéletesebb az önmagunkkal és a természettel való összhangunk és így annál erősebb a kívánságerőnk is. Ezért inkább a gyakorlat végén történő ismétlésnek, kívánság felelevenítésének van nagyobb ereje, hiszen akkor a benső nyugalmunk mélyebb. Ha a gyakorlást egy biztonságot sugárzó, szeretetteljes környezetben végezzük, akkor még jobban elő tudjuk segíteni a szívcsakránk kinyílását és a szeretet kiáramlását.

Ha közösen végezzük a gyakorlást, akkor az erőink meghatványozódnak. Ez a titka a jóganidra alkalmával használt kívánságerőnek.

Nyári jóga- és relaxációs foglalkozások

Minden kedden 18.00 órától!
  • Ha úgy érzed, hogy gyakran feszült vagy, vagy csak nehezen tudsz elaludni, akkor itt a helyed.
  • Ha szeretnéd megtapasztalni a mélyalvásnál is pihentetőbb ellazulást, akkor itt a helyed.
  • Ha szeretnél az élet különböző területein jobban teljesíteni, akkor itt a helyed.
  • Ha fizikálisan és mentálisan fitt szeretnél lenni, akkor itt a helyed.
  • Ha szeretnél megélni egy mélyebb meditatív állapotot, akkor itt a helyed.
  • Ha csak egyszerűen jól szeretnéd érezni magad, akkor itt a helyed.

Helyszín: Debrecen Ifjúsági Ház – 18.00 óra után bejárat a Kápolnási utca felől az udvaron át!

Térképért katt ide!
Időpont: minden kedden 18.00-19.30-ig.
A gyakorlásokat vezeti: Kollár József jógaoktató
A gyakorlások díja: 1000 Ft/alkalom

HOZZ MAGADDAL JÓGAMATRACOT/POLIFOAMOT, EGY KISPÁRNÁT A FEJED ALÁ ÉS EGY KÖNNYŰ TAKARÓT A RELAXÁCIÓHOZ!

A TEREM KAPACITÁSA KORLÁTOZOTT, EZÉRT ELŐNYBEN RÉSZESÜLNEK AZOK, AKIK A REGISZTRÁCIÓS LAPON FELIRATKOZNAK!

Ha szeretnél információt kapni az aktuális eseményekről, akkor regisztrálj!

REGISZTRÁCIÓS LAP

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefon:

Tárgy (pl. relax)" 🙂

Üzenet

Foglalkozások Józsán:

Ha a GYERMEK- ÉS FELNŐTT JÓGAFOGLALKOZÁSOK érdekelnek akkor “kattints ide“.

Kövess minket a Facebook-on is: kattints ide!

A jóganidráról, annak korokon átnyúló történeti hátteréről még itt olvashatsz részletesen:
https://sites.google.com/site/tudatosalvas/

Jógával az Egészségért Debrecenben Szabadidősport Egyesület