Az Életterv és a Cél

Isten végtelen szeretetének egyik megnyilvánulása, hogy szabad akaratot kaptunk. Amikor születésünk előtt létrehozzuk az élettervünket, azt minden részletében kidolgozzuk, kitérve az összes választási lehetőségre, ami elé állítjuk magunkat. A terv annyira részletes, hogy ha valakivel összeér a buszon a vállunk, ahhoz már ki kell kérni a másik személy engedélyét, mivel kapcsolatba kerültünk vele, és neki is ugyan úgy meg van a saját szabad akarata. A terv létrehozásakor rendelkezésünkre áll az univerzum teljes tudása. Ez olyan, mint egy könyvtár, bármilyen információ lekérhető, de csak a tapasztalat útján válik bölcsességgé, ezért van szükség a születésre.

A tervezés során intelligenciánk nagyságrendekkel nagyobb, mint amit most tapasztalunk, egyébként képtelenek lennénk annak létrehozatalára. Az életünk során a felfogóképességünk csak annyira kiterjedt, hogy a feladatot végre tudjuk hajtani. Gondoljunk csak bele, míg mi két kétjegyű számot is képtelenek vagyunk fejben összeszorozni vagy három számot egyszerre összeadni – csak egymás után – addig egy körömhegynyi mikrocsip ennek a milliószorosát elvégzi egy századmásodperc alatt. Arra még emlékszünk, hogy mit reggeliztünk ma, de hogy két héttel vagy egy évvel ezelőtt, arra már nem. Hétköznapi értelemben véve elég korlátozott az elmekapacitásunk, s akinek egy kicsit is jobb a másiknál, az már igen büszke magára. Látszik tehát, hogy bár egy bizonyos tudás és bölcsesség megszerzése igen fontos az életünk folyamán, az élettervünk még sem elsősorban az elmebeli képességeink kiművelésére lett kihegyezve.

Mi lehet akkor még ezen felül? Az érzelmi életünk, a viselkedésünk és a szeretet képessége. Valójában azért jöttünk ide a földre, hogy meg tanuljunk szeretni. Előttem ezt már számtalanszor elmondták, de azért nem árt újra és újra emlékeztetni erre magunkat. Minden döntésünknek, minden válaszút előtt állásunknak ez az alapja. Vajon önző érdekből gondolkodom, beszélek vagy cselekszem, vagy a szeretet irányít? Földi életünk végén, amikor visszanézzük majd az életfilmet, ez lesz az egyedüli mérce.

A szeretet két pilléren nyugszik, a tiszteleten és az elfogadáson. Ez utóbbi nem azt jelenti, hogy egyet is értek vele, de megértem a másik ember motivációit, és ha nem feladatom, akkor nem avatkozom bele. Hogy mikor feladatom a beavatkozás és mikor nem, illetve hogy milyen mértékig avatkozom bele, az már egy külön művészet. 🙂

A fentieken túlmenően nézzünk most egy tapasztalati példát, amelynek során Dobronay László halálközeli élményt átélő társunk számol be arról, hogy mit tapasztalt a testbe történő visszatérése során – amit én csak a fent tárgyalt tudat beszűkülésének nevezek, illetve hogyan látja a földi létünk célját. Helyszín az agykontroll klub, kérdező Domján László.

Visszatérés a testbe:

Az élet célja:

Nyári jóga- és relaxációs foglalkozások

Minden kedden 18.00 órától!
 • Ha úgy érzed, hogy gyakran feszült vagy, vagy csak nehezen tudsz elaludni, akkor itt a helyed.
 • Ha szeretnéd megtapasztalni a mélyalvásnál is pihentetőbb ellazulást, akkor itt a helyed.
 • Ha szeretnél az élet különböző területein jobban teljesíteni, akkor itt a helyed.
 • Ha fizikálisan és mentálisan fitt szeretnél lenni, akkor itt a helyed.
 • Ha szeretnél megélni egy mélyebb meditatív állapotot, akkor itt a helyed.
 • Ha csak egyszerűen jól szeretnéd érezni magad, akkor itt a helyed.

Helyszín: Debrecen Ifjúsági Ház – 18.00 óra után bejárat a Kápolnási utca felől az udvaron át!

Térképért katt ide!
Időpont: minden kedden 18.00-19.30-ig.
A gyakorlásokat vezeti: Kollár József jógaoktató
A gyakorlások díja: 1000 Ft/alkalom

HOZZ MAGADDAL JÓGAMATRACOT/POLIFOAMOT, EGY KISPÁRNÁT A FEJED ALÁ ÉS EGY KÖNNYŰ TAKARÓT A RELAXÁCIÓHOZ!

A TEREM KAPACITÁSA KORLÁTOZOTT, EZÉRT ELŐNYBEN RÉSZESÜLNEK AZOK, AKIK A REGISZTRÁCIÓS LAPON FELIRATKOZNAK!

Ha szeretnél információt kapni az aktuális eseményekről, akkor regisztrálj!

REGISZTRÁCIÓS LAP

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefon:

Tárgy (pl. relax)" 🙂

Üzenet

Foglalkozások Józsán:

Ha a GYERMEK- ÉS FELNŐTT JÓGAFOGLALKOZÁSOK érdekelnek akkor “kattints ide“.

Kövess minket a Facebook-on is: kattints ide!

A jóganidráról, annak korokon átnyúló történeti hátteréről még itt olvashatsz részletesen:
https://sites.google.com/site/tudatosalvas/

2 hozzászólás:

 1. Üdv
  Jó a honlap!

  Igen, az ember értelmi képességei erősen korlátozottak. Könnyű elhinni, hogy valahol máshol, más körülmények közt többre képes, és akár megtervezheti is a dolgokat. De minden rezdülést előre látni, előre tudni? Ebben mi a tanulás? Ez csak olyan, mintha előre felvennénk egy videót, hogy majd elfelejtsük, és berakjuk a kazettát, hogy újranézzük, mit sem sejtve arról, mi van a kazettán.
  Nehéz azt is elhinni, hogy a sok afrikai ember fertőzéseket és éhezést képzelt el magának, csak hogy a szeretetet megtanulhassa.
  Ha pedig mindent előre megterveztünk, akkor minden egyes résztvevővel is egyeztetni kellett, hogy ők is elfogadják, és nekik is megfeleljen, ne szoruljon elképzelt életével hátrányba senki. Ez számomra kivitelezhetetlennek tűnik, lévén, hogy mindenkinek sose lehet minden egyszerre jó… Ha pedig hátrányba szorul mások tervei miatt, akkor ennek köszönhető sok szenvedése itt a földön…tehát az elnyomás és harc ezek szerint a fenti világban is érvényes lenne.

  1. Más megtervezni egy lesiklást egy sípályán, és más azt végig is csinálni. Mindent kipróbálunk, ami ebben a teremtésben lehetőségként megadatott. Csak a tapasztalás tesz bölcsebbé. Ha kilengeted az ingát egyik oldalra, az ki fog lengeni a másikra is. Ha már átélted a borzalmat, akkor fogsz irtózni tőle és kerülöd majd. Magam részéről azt javaslom, hogy ne akard azt az ingát túlságosan kilengetni egyik irányban sem, így egy kicsit könnyebb lesz az életed – egyébként Buddha is ezt javasolta – de mások ezt másképp látják. A tervezés pillanatában és helyszínén tökéletes a demokrácia, olyan, amilyenre itt csak vágyunk a földön. A szellemünk tudatossága sem összehasonlítható a mi mostani tudatosságunkkal és képességei is nagyságrendekkel nagyobbak. Ahogy haladsz a teremtésben felfelé, azt tapasztalod, hogy az egész nem más, mint egy tudat játéka önmagában,aki azt próbálgatja, hogy mint teremtő. még mire képes. Végső soron semmi olyan nem történhet, amiről ő ne tudna, hisz minden csak önmagán belül, ő általa történik. Ami a dologban az érdekes, hogy ez a teremtő tudat ott van benned is, és kellő kitartással és befelé figyeléssel közvetlen megtapasztalhatod. Ehhez a kísérlethez nem árt még kialakítanunk magunkban egy folyamatos nyugalmat és a mindenre és mindenkire kiterjedő szeretet érzését. Ezek az Ő tulajdonságai, s ha a minőséget kialakítod magadban, a megtapasztalás is hamarabb bekövetkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük