Kívánságerő

A kívánságerő fejlesztésének ősi módszerei

“Yogastha Kuru Karmani – Gyakorlod a jógát, mielőtt cselekednél.” Ezt a javaslatot adja Krishna Arjunának a hinduk szent könyvében, a Bhagavad Gítában. Ebben az esetben a jóga nem az ászanákat jelenti, hiszen azok csak a 15. században megjelenő Hatha Yoga Pradipika könyv időszakában váltak népszerűvé, míg a Bhagavad Gíta keletkezését az ie. 4.-3. századra datálják. Miről van valójába szó? Mielőtt cselekednél, kerülj egy mély, nyugodt, meditatív állapotba. Ebben az esetben összhangba kerülsz önmagaddal és a természettel, így az ezt követő cselekedeted mindenki javát szolgáló és sikeres lesz. Ebben a nyugodt állapotban lehetőséged van egy jövőbeni esemény bekövetkeztét befolyásolni, ezt nevezik Sankalp Shaktinak, vagyis kívánságerőnek. Az egyik titka a kívánságerőnek, hogy a jövőbeni eseményt úgy kell elképzelni, mint ami már bekövetkezett.

A kívánságerő használata a magyar sámánizmusban

A magyarok egyik legősibb rítusa a „szer” volt, melynek során egymás kezét megfogva egy tűz, egy fa vagy egy szent hely körül kört alkotva álltak, elméjüket lenyugtatták és szívüket megnyitották az egyetemes szeretet felé. Ebben az állapotban létrehozott kívánsággal programozták a jövőbeni eseményeket. A „szer” gyakorlata világít rá a kívánságerő használatának másik titkára, hogy azt csak nyitott és szeretetteljes szívvel szabad végezni. Ha a szeretet nincs jelen, a kívánságunk nem kapja meg a kozmikus támogatást. Ne feledjük, hogy az egész teremtés a szeretet által lett alkotva és ezért ez a leghatalmasabb erő.

Maga a “szer” főnév sokszor fordul elő a szavainkban, visszautalva annak eredeti jelentésére, pl.: szertartás, vagy ha valakiben nem alakult ki a benső összhang, akkor az szer-telen, de ide sorolható még a szer-etet és a szer-elem szavunk is. Minél nagyobb volt a szer-en való résztvevők száma, annál nagyobb erejű volt a szer, annál jobb eszköz volt a kezükben a jövő meghatározására. Erre utal a szer-szám kifejezésünk is.

A jóganidra a kívánságerő használatának egyik eszköze

A jóganidra gyakorlások alkalmával gyakran használjuk a kívánságerőt. Miután egy kellemes ellazult állapotba kerülünk, háromszor elismételjük a kívánságunkat, majd a gyakorlat végén ugyanezt megismételjük. Minél mélyebb az ellazulásunk, annál tökéletesebb az önmagunkkal és a természettel való összhangunk és így annál erősebb a kívánságerőnk is. Ezért inkább a gyakorlat végén történő ismétlésnek, kívánság felelevenítésének van nagyobb ereje, hiszen akkor a benső nyugalmunk mélyebb. Ha a gyakorlást egy biztonságot sugárzó, szeretetteljes környezetben végezzük, akkor még jobban elő tudjuk segíteni a szívcsakránk kinyílását és a szeretet kiáramlását.

Ha közösen végezzük a gyakorlást, akkor az erőink meghatványozódnak. Ez a titka a jóganidra alkalmával használt kívánságerőnek.

Tanfolyam indul

A foglakozások során ászanákat és olyan speciális jóganidra gyakorlatokat végzünk, melyek által kifejlesztjük és megerősítjük a kívánságerőnket, amelyet a jóga terminológiában “sankalp shakti“-nak neveznek.

A folyamat során egyetlen elvet kell csak betartanod:

Ne tegyél olyat másokkal, amit nem szeretnél, hogy mások tegyenek veled!

Ehhez még hozzáteszem, hogy

Tiszteld mások szabad akaratát!

bár ez utóbbi a fenti iránymutatásból is következik.

 

Helyszín: Debrecen Ifjúsági Ház – bejárat a Kápolnási utca felől az udvaron át!

Térképért katt ide!
Időpont: 2018. január 9. kedd 18.00-19.30-ig
Utána minden kedden 18.00-19.30-ig egészen május végéig.
A tanfolyam díja: 20.000 Ft vagy 1500 Ft/alkalom
Az első foglalkozás ingyenes!

HOZZ MAGADDAL JÓGAMATRACOT/POLIFOAMOT, EGY KISPÁRNÁT A FEJED ALÁ ÉS EGY KÖNNYŰ TAKARÓT A RELAXÁCIÓHOZ!

A TEREM KAPACITÁSA KORLÁTOZOTT, EZÉRT ELŐNYBEN RÉSZESÜLNEK AZOK, AKIK A REGISZTRÁCIÓS LAPON FELIRATKOZNAK!

REGISZTRÁCIÓS LAP

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefon:

Tárgy (pl. jóganidra)" 🙂

Üzenet

Foglalkozások Józsán:

Ha a GYERMEK- ÉS FELNŐTT JÓGAFOGLALKOZÁSOK érdekelnek akkor “kattints ide“.

Kövess minket a Facebook-on is: kattints ide!

A jóganidráról, annak korokon átnyúló történeti hátteréről még itt olvashatsz részletesen:
https://sites.google.com/site/tudatosalvas/

Jógával az Egészségért Debrecenben Szabadidősport Egyesület